Brussel
Arlon 104 - StamEuropa

Bezettingsovereenkomst ter bede

Aarlenstraat 104
1000 Brussel

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De Regie der Gebouwen en Stad Brussel zetten in op tijdelijk gebruik. Met ‘Arlon 104’ opent het eerste pilootproject binnenkort de deuren.

Het gebouw “Arlon 104”, gelegen in het hart van de Europese wijk, is eigendom van de federale staat en wordt beheerd door de Regie der Gebouwen. Dit pand, dat dateert uit de jaren ’60, staat leeg en is onbezet. Samen met de Stad Brussel is gezocht naar een geschikte partner om het gebouw een zinvolle invulling te geven in het kader van een tijdelijk gebruik.

Een win-win project

Arlon 104 is een pilootproject. De Cel planning van de Stad Brussel ging met de site aan de slag in het kader van hun deelname aan URBACT 2nd Chance – “Waking the sleeping giants”.

Het gebouw in de Aarlenstraat 104 is in handen van de Regie der Gebouwen en heeft momenteel nog geen nieuwe of definieve bestemming. Het gebouw is binnenin helemaal gestript.
Samen met het Fonds Europese Wijk (een bedrijvenfonds binnen de Koning Boudewijnstichting) en de Stad Brussel wordt gezocht naar een tijdelijke invulling voor het gelijkvloers en de 2de en 3de verdieping in afwachting van een mogelijke toekomstige verkoop van het gebouw.

De Stad Brussel en de Regie der Gebouwen hebben een akkoord afgesloten. Omdat de Regie der Gebouwen een deel van haar gebouw openstelt voor gratis tijdelijk gebruik, moet ze geen leegstandsbelasting betalen. Het is de eerste keer dat de Stad Brussel een dergelijk akkoord afsluit.

Veel potentieel

Aangezien het gebouw nu nog een lege doos is (ruwbouw), moesten er wel wat kleine werken uitgevoerd worden om het terug in gebruik te kunnen nemen voor wat de veiligheid betreft (water- en elektriciteitsaansluiting, brandveiligheid, elektriciteit en verlichting, herstelling van waterschade…). Deze werken zijn gestart in januari en zouden klaar moeten zijn tegen half november 2020. De kost van deze werken wordt gedragen door de Regie der Gebouwen.

De Stad Brussel laat ook de buitenkant aanpakken. Bedoeling is van de buitenruimte langs de Jacques de Lalaingstraat een soort pocket park / groen stadssalon te maken. Het project moet het gebouw in ere houden. Daarnaast is er gewerkt met een grafisch bureau om een interventie aan te brengen op een grote kale muur. De kosten van deze interventies worden gedragen door stedenbouwkundige lasten die betaald werden door promotoren op projecten in de buurt.

Een Brussels gebouw gewijd aan de Europese wijk

De Regie der Gebouwen heeft een conventie rond tijdelijk gebruik afgesloten met het Fonds Europese Wijk. Zij mogen vanaf november 2020 (afhankelijk van de evolutie van de crisis Covid-19) een deel van het gebouw (gelijkvloers, 2de en 3de) beheren en partners/organisaties zoeken om het samen met hen ‘tot leven’ te brengen. Bedoeling is om in het gebouw een nieuwe vorm van dialoog te introduceren tussen burgers en het Europese ecosysteem. Een innovatieve scenografie, verschillende conversatie-formats en regels alsook een tof horeca-aanbod moeten bijdragen aan de creatie van een nieuwe bestemming in de eerder monofunctionele Europese wijk. StamEuropa, de naam van het project, moet dé plek worden voor ateliers, workshops en conferenties van allerhande organisaties en instellingen zodat het democratisch karakter van de Europese wijk een nieuwe, innovatieve en participatieve dimensie krijgt. Het project richt zich hierbij zowel op de inwoners van de wijk, de Brusselaars en zelfs de Europeanen die Brussel bezoeken...

 
Geactualiseerd in oktober 2020

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 1 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto