Brussel
Belgisch Stripcentrum

Zandstraat 20
1000 Brussel
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De Regie der Gebouwen voert regelmatig onderhoudswerken uit in het Stripmuseum.

Aangezien het gebouw beschermd is, werkt ze voor alle werken steeds in overleg met Monumenten en Landschappen (nu erfgoed.brussels).

Historiek

Het Stripmuseum, ook wel het Belgisch Stripcentrum genaamd, bevindt zich in een Art-Nouveaugebouw, ontworpen door Victor Horta in 1906 als het voormalige Waucquez-warenhuis voor tekstielgroothandelaar Charles Waucquez.

Na jaren van leegstand heeft een groep liefhebbers met een passie voor zowel stedenbouw als stripverhalen de aandacht gevestigd op dit architecturaal meesterwerk en richtte ze in 1984 de vzw “Belgisch Stripcentrum” op.

Het gebouw werd aangekocht in 1983 door de Belgische Staat en het Ministerie van Openbare Werken (vorige benaming van de Regie der Gebouwen) voerde er vervolgens omvangrijke restauratiewerken uit om er het Stripmuseum in te kunnen vestigen, dat zijn deuren voor het publiek opende in oktober 1989.

Meer info op de website van het museum

Onderhoud van de externe liggers en draagbalken

In de herfst van 2021 heeft de Regie der Gebouwen een onderhoud laten uitvoeren aan alle metalen elementen van de koer en van de achtergevel.

Tijdens het onderhoud werd alles afgeschuurd tot op het metaal, werden er gerichte reparaties aan putcorrosie uitgevoerd en tenslotte werd een laag roestbehandeling aangebracht, gevolgd door twee lagen verf.  

Onderhoud van het buitenschrijnwerk

Tijdens de zomer van 2020 heeft de Regie der Gebouwen de restauratie uitgevoerd van het buitenschrijnwerk van het beschermde gebouw.

De werken werden opgesplitst in drie fases die bestonden uit het grondig opschuren van de houten ramen van de gevels, van de koer en het terras.

De ramen werden vervolgens behandeld en vernist met respect voor hun oorspronkelijk uitzicht.

Renovatie van het terras

Tijdens de zomer van 2020 werd de waterdichting van het terras volledig vernieuwd en werd de vloer uit mozaïek behandeld tegen slechte weersomstandigheden door het aanbrengen van een transparante epoxylaag.

De borstweringen uit Pierre de Charente werden ook gerenoveerd en verstevigd. De elementen werden één voor één gedemonteerd. De elementen werden daarna met verticale metalen staven verankerd in cement om het geheel te verstevigen.

De beschadigde borstweringen werden gerestaureerd alvorens teruggeplaatst te worden en alle muren van het terras werden manueel gereinigd.

Tot slot werden bepleisterings- en schilderwerken uitgevoerd in de kantoren die zich eronder bevinden en die beschadigd werden door waterinsijpeling.

Toekomstige werken

  • Renovatie van de glazen daken. De beglaasde daken van het Stripmuseum moeten hersteld worden.
  • Renovatie van de mozaïekvloer van de inkomhal. Op verschillende plekken zijn delen van de indrukwekkende mozaïek in de inkomhal losgekomen.

Er zijn al verschillende studies uitgevoerd in het kader van deze renovatiewerken die in het algemeen renovatieplan van het museum moeten worden opgenomen.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Gebruiker: Stripmuseum

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Onderhoud externe liggers en draagbalken

Aannemer: Apruzzese

Duur van de werken: september – oktober 2021

Kost van de werken: ongeveer 19 000 euro incl. BTW

Ramen

Aannemer: Apruzzese

Duur van de werken: juni 2020 - augustus 2020

Kostprijs van de werken:  ongeveer 38.500 euro, inclusief BTW

Terras

Duur van de werken: oktober - november 2019 (vervolgens pauze door slechte weersomstandigheden, vervolgens coronacrisis) en augustus 2020

Aannemer: Herpain SPRL

Kostprijs van de werken: ongeveer 24 000 euro inclusief BTW

Studie toegang en werken glazen daken

Studiebureau: Top Safety Système

Duur van de studie: juni 2020 - augustus 2020

Kostprijs van de studie: ongeveer 3 000 euro incl. BTW

 

Laatste wijziging in juni 2022

 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 9 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto