Brussel
Chinees Paviljoen

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis - Musea van het Verre Oosten
Van Praetlaan 44
1020 Brussel (Laken)
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Het Chinees Paviljoen in Laken is om veiligheidsredenen gesloten.

Eind 2017 heeft de Regie der Gebouwen een studieopdracht toegewezen aan het studiebureau Origin Architecture & Engineering voor de dringende bouwkundige werken (deel 1)  aan en de restauratie (deel 2) van onder meer de daken, de balkons en de erker. Ook het museum voor Japanse kunst, de voorliggende kiosk, de omheining en de toegangspoorten zijn in de studie opgenomen.

Na het opstellen van het eerste deel van de studie (de dringende werken) werd een overheidsopdracht gelanceerd om een aannemer aan te stellen. Omdat er geen inschrijvers waren, konden de werken niet worden toegewezen. Een nieuwe procedure werd gelanceerd en de dringende werken werden toegewezen aan de firma Renotec NV.  Deze dringende werken werden in het voorjaar van 2021 uitgevoerd. 

Gelet op de complexiteit en omvang van de geplande restauratie, werd het budget voor de toekomstige restauratiewerken verhoogd tot ca. 3,1 miljoen euro. 

Het tweede deel van de studie (de restauratie) is in uitvoering.

Het doel is de unieke vergunning in 2022 aan te vragen en met akkoord van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen de restauratiewerken in 2024 op te starten. Er wordt 2 jaar voorzien voor de uitvoering van de werken.

Dringende werken in 2021

In het voorjaar van 2021 werden volgende werken uitgevoerd:

 • Analyse en sonderingen van het hout en het rioleringssysteem;
 • de bescherming van het buitenschrijnwerk en de ramen;
 • het verwijderen en stockeren van instabiele dakelementen;
 • het verwijderen van mossen en plantengroei op het dak, de balkons en het vrijmaken van de dakgoten;
 • een tijdelijke waterdichting op een aantal beschadigde balkons;
 • een tijdelijke waterdichting van het gebouw;
 • het stabiliseren en beschermen van mozaïekelementen;
 • interventies op het dak van het Museum voor Japanse Kunst.
Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat-Koninklijke Schenking
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis – Musea van het Verre Oosten
Studiebureau bouwkundige werken en restauratie: Origin Architecture & Engineering
Aannemer dringende werken: Renotec NV
Uitvoering dringende werken : voorjaar 2021
Kostprijs dringende werken: 155.000 euro (incl. BTW)

Uitgevoerde veiligheidswerken

 • het demonteren van de nok
 • het stutten van de erkers
 • gedeeltelijke demontage van de decoratieve panelen van de bow-windows (preventie)

Geschiedenis

Het Chinees Paviljoen kwam er op vraag van koning Leopold II. . Na in 1900 verschillende keren het panorama van de “Tour du Monde” in Parijs te hebben bezocht, vroeg Koning Leopold II aan Alexandre Marcel om voor hem een gelijkaardige architecturale site te bouwen in de buurt van zijn kasteel in Laken. Zo werden het Chinees Paviljoen met zijn bijgebouwen (een kleine kiosk en het koetshuis), de Japanse Toren, en een beeldhouwwerk, een kopie van Johannes van Bologna’s Neptunus, geconstrueerd.

Het kleine toegangspaviljoen van de Japanse Toren is het enige element dat aan het eind van de tentoonstelling in Parijs werd gedemonteerd en in Laken weer in elkaar werd gezet. Dit kleine paviljoen was het ingangspaviljoen van de “Tour du Monde” in Parijs. De overige bouwwerken betreffen originele ontwerpen voor de site in Laken.

Het ontwerp voor de oprichting van het Chinees paviljoen werd in 1901 goedgekeurd. De bouw begon in 1903 en stond tot in 1908 onder toezicht van de koning. Pas in 1910 werd het paviljoen afgewerkt op last van de Staat, waaraan het gebouw inmiddels was geschonken.

Het paviljoen was oorspronkelijk ontworpen als luxerestaurant maar werd nooit als dusdanig gebruikt. In oktober 1913 werd het door het Departement van Buitenlandse Zaken  opengesteld voor het publiek. Het diende als kader voor een permanente tentoonstelling van importproducten uit het Verre Oosten en sloot zijn deuren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1921 kwam het gebouw in handen van het Departement voor Kunsten en Wetenschappen. Zodoende werd het gepromoveerd tot kunstmuseum en het beheer ervan werd sindsdien verzorgd door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

In december 2019 werd het Chinees Paviljoen, net als de Japanse Toren, door het Brussels Gewest beschermd. 
 

Laatste wijziging in augustus 2021.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 9 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto