Vorst
Europese school Berkendael

Atheneum Berkendael

Berkendaelstraat 70
1190 Vorst

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Het voormalige atheneum van Berkendael is ter beschikking gesteld aan de Europese scholen. Na de noodzakelijke aanpassingen opende de Europese school in Vorst in september 2007 haar deuren. Bij het begin van het nieuwe schooljaar 2010 werd de school uitgebreid met een gebouw: Berkendael 66.

Atheneum van Berkendael

Het atheneum van Berkendael werd opgericht in 1899 in een eclectische stijl met Byzantijnse invloeden. In 1993 sloot het atheneum definitief zijn deuren.

In 1998 besliste de Regie der Gebouwen de site te renoveren om er een Europese school in onder te brengen. Er werden grote werken uitgevoerd: het hoofdgebouw werd gerenoveerd, er werd een hedendaagse refter en sportzaal opgetrokken en een nabijgelegen terrein werd ingericht als parkeerplaats voor auto’'s en bussen.

In september 2000 was het uiteindelijk niet de Europese school die er zich vestigde, maar de School voor Criminologie en Criminalistiek van de federale politie in Berkendael.

Nadat de federale politie naar de Géruzet-kazernes was verhuisd, werden in juni 2007 werken uitgevoerd in Berkendael om er een voorlopige school van te maken die voldeed aan de toenemende behoeftes van de Europese Unie.

De lokalen werden omgevormd tot klaslokalen voor de kleuterafdeling en de lagere afdeling. De sanitaire voorzieningen werden ook aangepast en toegankelijk gemaakt voor de gebruikers. De keuken werd aangepast aan de huidige normen en de vloerbedekking van het sportterrein werd volledig gereinigd. Er kwam eveneens een eerstehulppost met douche en lavabo. Op de speelplaats zijn kinderspeeltuigen geïnstalleerd. Om de toegang van schoolbussen tot de parking te vergemakkelijken, werd de omheining aan de ingang van het complex aangepast.

De klassen van de kleuterschool en de lagere school openden hun deuren in september 2007.

Berkendael 66

Om kantoren ter beschikking te kunnen stellen aan de school, en klaslokalen voor de leerlingen die overgaan naar de eerste graad van het secundair onderwijs, heeft de Regie der Gebouwen een bijgebouw in de Berkendaelstraat nr. 66 ingericht. Het gaat om een gebouw dat vlakbij het oude atheneum ligt.

Het gebouw werd aangepast aan zijn nieuwe bestemming. Zo werden er nieuwe tussenwanden geplaatst om de lokalen anders in te delen. Het sanitair werd aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit. Er werd een laboratorium ingericht en het schrijnwerk werd vervangen. Een nieuw aangelegde overdekte speelplaats verbindt het bijgebouw met de bestaande school.

De werken werden in een recordtempo uitgevoerd, zodat de gebouwen ter beschikking konden worden gesteld tegen de start van het nieuwe schooljaar in september 2010.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Europese scholen

Architect: Regie der Gebouwen

 

Laatst gewijzigd op 14 augustus 2017.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 6 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto