Gembloers
Fin Shop

FOD Financiën

Chaussée de Wavre 46
5030 Gembloers

 
 
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

In juni 2017 werd de Fin Shop in Gembloers geopend. In juni 2021 heeft de Regie der Gebouwen de verwarmingsketels in de opslag- en sorteerhallen vervangen.

 
 

Het concept van een Fin Shop

Een Fin Shop is een plaats waar de FOD Financiën inbeslaggenomen goederen opslaat en te koop stelt. 

In 2010 werd een eerste Fin Shop geopend in Haren (in het noorden van Brussel). Na het succes van deze eerste Fin Shop, werd beslist om nog gelijkaardige opslag- en verkoopcentra op te richten in Wallonië en Vlaanderen.

Het doel is om een optimalisatie van de infrastructuur en de organisatorische structuur te bekomen, alsook een stijging van de niet-fiscale opbrengsten van de FOD Financiën.

Specifieke eisen

Om een Fin-shop in te richten, hadden de patrimoniumdiensten van de FOD Financiën nood aan een opslagplaats voor de verschillende goederen en te koop gestelde voertuigen, alsook aan een magazijn en een verkoopzaal. 

De keuze voor Gembloers

De Federale staat beschikte over een gebouw dat voldeed aan deze verschillende eisen: de voormalige militaire kazerne van Gembloers.

De site is gemakkelijk bereikbaar met de wagen via de E411 of de E42 en met de trein, en beschikt over talrijke opslagplaatsen alsook een grote parking met 233 parkeerplaatsen.

Het hoofdgebouw beschikt over kantoren voor het personeel van de FOD Financiën maar ook over een grote ingerichte verkoopzaal en  magazijn waarin de te koop gestelde goederen uitgestald kunnen worden voor de bezoekers. 

Er moesten echter wel verschillende werken uitgevoerd worden om het gebouw op te knappen en bruikbaar te maken

Inrichtingswerken

Om aan zijn nieuwe bestemming te voldoen, werden  er renovatiewerken uitgevoerd  in drie fases.

Eerst werden de lokalen van het gebouw ingericht en werken uitgevoerd in de opslagruimtes, aan de sanitaire voorzieningen en de ramen. Een tentoonstellingsruimte van 192 m², een grote verkoopzaal van 238m² alsook een kluis werden opgericht.

Daarna werden de buiteninrichtingen van de site aangepakt: uitbreiding van de parking, beveiliging van het gebouw, signalisatie, wegenwerken, toegangshekken en beplantingen. 

Ten slotte werd de ventilatie van de verkoopzaal op punt gezet en werden akoestische luidsprekers voorzien. Omdat deze technieken zichtbaar zijn in de verkoopzaal, is de ruimte ook meer flexibel in het gebruik.

De bezetters

De site, die aanvankelijk werd gerenoveerd om er de civiele bescherming te huisvesten, herbergt nu de diensten van het kadaster en de directie voor grote opmetingen van de FOD Financiën (sinds 2011), de vrederechter van het kanton Gembloux (sinds 2014) en de Fin Shop (sinds 2017). 

Wat wordt er verkocht?

In de Fin Shop kunnen kopers goederen vinden die afkomstig zijn van het privaat staatsdomein en die niet meer gebruikt worden, achtergelaten goederen in het openbaar vervoer of items die afkomstig zijn van successies en die niet opgeëist werden. Het kan zowel gaan over kantoormeubilair, informaticamateriaal en GSM's als over kledij, elektrotoestellen en voertuigen. Openbare verkopen van inbeslaggenomen goederen zullen er ook worden georganiseerd. Het magazijn in Gembloers zal goederen te koop stellen uit de provincies Henegouwen, Namen, Luik en Luxemburg.

Vervanging verwarminsketels

In juni 2021 heeft de Regie der Gebouwen de verwarmingsketels in de opslag- en sorteerhallen vervangen.

 

Technische fiche

Adres: Chaussée de Wavre 46, 5030 Gembloers

Eigenaar: Belgische staat

Gebruiker: FOD Financiën

Aannemers: AV façade (inrichting van de gebouwen), Haulotte nv (inrichting van de wegen)

Oppervlakte site: 2,5 ha.

Magazijn en verkoopzaal: 610 m² (op 2 verdiepingen)

Hangar: 582 m²

Garages en hangars op grote hoogte: 2465 m².

Overdekte ruimte: 1290 m².

Duur van de werken: maart 2015 - april 2017

Totale investering van de Regie der Gebouwen: 833.531 euro

 
Vervanging verwarmingsketels

Aannemer : Close Maintenance (groep Close)

Duur van de werken : maart - juni 2021

Kostprijs van de werken : ongeveer 55.000 euro, zonder btw.

 

Laatste wijziging in juni 2021

 

 
 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 9 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto