Gembloers
Fin Shop

FOD Financiën

Chaussée de Wavre 46
5030 Gembloers

 
 
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De nieuwe Fin Shop in Gembloers (chaussée de Wavre 46) werd officieel geopend op 15 juni 2017.

 
 

Nieuwe Fin Shop in Vlaanderen en in Wallonië

In 2010 werd een nieuwe Fin Shop geopend in Haren (in het noorden van Brussel). De FOD Financiën slaat er inbeslaggenomen goederen op en biedt deze te koop aan. Naar aanleiding van het succes van deze Fin Shop, werd er beslist om een gelijkaardig opslag- en verkoopcentrum op te richten in Wallonië en Vlaanderen. Deze nieuwe Fin Shops moeten leiden tot een optimalisatie van de infrastructuur en de organisatorische structuur alsook tot de stijging van de niet-fiscale opbrengsten van de FOD Financiën.

Specifieke eisen

De patrimoniumdiensten van de FOD Financiën hadden nood aan een opslagplaats voor de verschillende goederen alsook voor de te koop gestelde voertuigen. Er was ook nood aan een magazijn en een verkoopzaal. De Federale staat beschikte over een gebouw dat voldeed aan deze verschillende eisen: de voormalige militaire kazerne van Gembloers. Om het gebouw weer bruikbaar te maken, moesten er werken uitgevoerd worden. 

De keuze voor Gembloers

De site van de voormalige militaire kazerne werd oorspronkelijk gerenoveerd om er de civiele bescherming te huisvesten. Later werd echter besloten om er eerst de administratie van het Kadaster en de Dienst voor de Grote Opmetingen van de FOD Financiën te huisvesten (sinds 2011) alsook het Vredegerecht van het kanton van Gembloers (sinds 2014) en vervolgens de Fin Shop. Met als doel de beschikbare ruimte zo rendabel mogelijk te houden.

De site is gemakkelijk bereikbaar met de wagen via de E411 of de E42 en met de trein, en beschikt over talrijke opslagplaatsen alsook een grote parking met 233 parkeerplaatsen. Het hoofdgebouw beschikt over kantoren voor het personeel van de FOD Financiën maar ook over een grote ingerichte verkoopzaal en  magazijn waarin de te koop gestelde goederen uitgestald kunnen worden voor de bezoekers. De site beschikt over verschillende hangars waarin de grootste goederen kunnen opgeslagen worden zoals meubels of voertuigen.

Inrichtingswerken

Om aan zijn nieuwe bestemming te voldoen, werden  er renovatiewerken uitgevoerd  in drie fases. Eerst werden de lokalen van het gebouw ingericht en werken uitgevoerd in de opslagruimtes, aan de sanitaire voorzieningen en de ramen. Een tentoonstellingsruimte van 192 m², een grote verkoopzaal van 238m² alsook een kluis werden opgericht. Daarna werden de buiteninrichtingen van de site aangepakt: uitbreiding van de parking, beveiliging van het gebouw, signalisatie, wegenwerken, toegangshekken en beplantingen. De directe omgeving van de site wordt in de toekomst nog aangelegd op basis van het federaal beleid #BeBiodiversity. In laatste instantie wordt de ventilatie van de verkoopzaal op punt gezet en worden akoestische luidsprekers voorzien.  Omdat  deze technieken zichtbaar zullen zijn in de verkoopzaal, is de ruimte ook meer flexibel in het gebruik.

Duurzame ontwikkeling

De Regie der Gebouwen past in het federaal biodiversiteitsbeleid #BeBiodiversity dat de uitvoering van de internationale doelstellingen op het vlak van duurzame ontwikkeling ondersteunt.

Een budget van 35.000 euro werd voorzien om de omgeving van het complex in te richten met een beplantingsplan met een gedifferentieerd beleid.  Het  doel is een hoge toegevoegde waarde voor het milieu te genereren waarbij de voorkeur gaat naar inheemse insecten- en vogelsoorten en de ontwikkeling van fauna en flora. De aanwezige planten zijn bijenvriendelijk en bevorderen de aanmaak van nectar en de bestuiving. Het geheel zal gezellig en onderhoudsvriendelijk zijn.

Wat wordt er verkocht?

In de Fin Shop kunnen de kopers goederen vinden die afkomstig zijn van het privaat staatsdomein en die niet meer gebruikt worden en achtergelaten goederen in het openbaar vervoer of afkomstig van successies en die niet opgeëist werden. Het kan zowel gaan over kantoormeubilair, informaticamateriaal en GSM's als over kledij, elektrotoestellen en voertuigen. Openbare verkopen van inbeslaggenomen goederen zullen er ook worden georganiseerd. Het magazijn in Gembloers zal goederen te koop stellen uit de provincies van Henegouwen, Namen, Luik en Luxemburg.

Technische fiche

Adres: Chaussée de Wavre 46, 5030 Gembloers

Eigenaar: Belgische staat

Gebruiker: FOD Financiën

Aannemers: AV façade (inrichting van de gebouwen), Haulotte nv (inrichting van de wegen)

Oppervlakte site: 2,5 ha.

Magazijn en verkoopzaal: 610 m² (op 2 verdiepingen)

Hangar: 582 m²

Garages en hangars op grote hoogte: 2465 m².

Overdekte ruimte: 1290 m².

Duur van de werken: maart 2015 - april 2017

Totale investering van de Regie der Gebouwen: 833.531 euro

 

Laatste wijziging op 11 september 2017.

 
 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 9 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto