Verviers
Justitiesite (justitiepaleis, uitbreiding en nieuw gebouw)

FOD Justitie
Rue du Tribunal, 4
4800 VERVIERS
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Het Justitiepaleis is een gebouw bestaande uit vier vleugels. Drie van hen dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw, terwijl de vierde vleugel in 1996 ingehuldigd werd.

Sinds 2013 werkt de Regie der Gebouwen aan een renovatieproject van het Justitiepaleis van Verviers. Het project is opgedeeld in verschillende fases. 

De tweede fase zou voltooid moeten zijn in het eerste trimester van 2020.

Doel is om al de gerechtelijke diensten van Verviers te groeperen in het voormalige Paleis.  Dat Paleis werd uitgebreid én er is een gebouw aan toegevoegd dat in dezelfde straat gelegen is.

Context

Het Justitiepaleis is een gebouw dat uit vier vleugels bestaat waarvan er drie dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Paul Janson-vleugel gedeeltelijk vernield door een groep verzetslui. De Duitse bezetter bouwde de vleugel weer op om hem als ‘Kommandantur’ te kunnen gebruiken. De vierde vleugel is een later gebouwde uitbreiding die ingehuldigd werd in 1996.

Ouderdomsverschijnselen en stabiliteitsproblemen maken dat het Justitiepaleis van Verviers grondige renovatiewerken moet ondergaan. Sinds 2013 werkt de Regie der Gebouwen dan ook aan een groot renovatieproject dat is opgedeeld in verschillende fases.

Huidige toestand

Sinds de zomer van 2014 zijn de vier zittingszalen van de Paul Janson-vleugel om veiligheidsredenen gesloten.

In afwachting van restauratie heeft de Regie der Gebouwen, bovenop de twee zittingszalen die reeds aanwezig zijn in de nieuwe vleugel van het justitiepaleis, twee andere kleine zittingszalen en twee raadkamers ter beschikking gesteld van de FOD Justitie in een gebouw dat zich op 500 meter van het Justitiepaleis bevindt (Crapaurue 133).

Eind 2019 zullen er twee nieuwe grote zittingszalen worden ingericht in het nieuwe gebouw dat opgetrokken wordt aan de overkant van het Paleis in de rue du Tribunal.

Een renovatie in meerdere fases

Herstelling van de valbescherming op het dak

Tussen 2012 en 2013 werden verschillende herstellingswerken aan de dakleuning van het justitiepaleis van Verviers uitgevoerd. Tonnen geslepen stenen werden gedemonteerd om uitglijden te voorkomen.

Stabiliteitsstudie

In 2014 voerde de Regie der Gebouwen een volledige stabiliteitsstudie uit om de omvang te bepalen van de stabiliteitsproblemen waarmee dit verouderde gebouw te kampen heeft.

De resultaten van die studie wijzen op de noodzaak van grote renovatiewerken. Ze zullen uitgevoerd worden in verschillende fases, verspreid over een tiental jaren.

In juni 2014 werd een deel van de Paul Janson-vleugel afgesloten om veiligheidsredenen.

In afwachting van de restauratie ervan huurt de Regie der Gebouwen dus lokalen in een gebouw dat zich op 500 meter van het justitiepaleis bevindt om er de archieven in onder te brengen en er twee zittingszalen te gebruiken (het voormalige gebouw van Financiën).

Fase 1: een nieuw beveiligd cellenblok

Om de sluiting van de zittingszalen van de correctionele rechtbank op te vangen richtte de Regie der Gebouwen in januari 2015 een nieuw ‘veiligheidsblok’ in op het gelijkvloers van (de uitbreiding van) het Justitiepaleis.

Naast een nieuwe buitensas aan de Place Paul Janson, werden er nieuwe cellen ingericht.

Dit nieuwe bouwwerk maakt het mogelijk om strafraadkamers te voorzien en correctionele zittingen te organiseren met verstrengde veiligheidsmaatregelen.

De kostprijs van deze werken, die twee maanden in beslag namen, bedroeg 103.000 euro (btw inclusief).

Fase 2: nieuwbouw

Aangezien het eindobjectief de hergroepering is van de gerechtelijke diensten van Verviers, blijkt het noodzakelijk om de beschikbare oppervlakte te vergroten.

Daarom heeft de Regie der Gebouwen in 2015 een nieuwbouw gekocht, recht tegenover het Justitiepaleis.

Die biedt een bruto-oppervlakte van 2.346 m² aan kantoren en 311 m² aan archieflokalen op de kelderverdieping aan, een totaal beschikbare oppervlakte dus van 2.657 m² bruto.

De bouwwerken, uitgevoerd door de maatschappij T Palm, werden afgerond in september 2017.

De Regie der Gebouwen voert nu de eerste installatiewerken uit: wanden, afwerkingen, HVAC, elektriciteit en beveiliging.

De overheidsopdracht voor die inrichtingswerken zijn eind juni 2018 toegewezen aan de firma Wust. De werken zijn gestart in oktober 2018 en zullen in het eerste trimester van 2020 voltooid worden.

In het gebouw worden de diensten van de Arbeidsrechtbank, het Arbeidsauditoraat en het Vredegerecht (eerste en tweede kanton) gehuisvest.

Fase 3: renovatie van de vierde vleugel (uitbreiding)

De derde fase houdt de renovatie in van de uitbreiding van het Justitiepaleis, en in het bijzonder de gevels en het dak. Belangrijke werken zijn voorzien:

  • de vervanging van alle buitenschrijnwerken
  • de vernieuwing van de waterdichtheid van het dak
  • de vervanging van de metselwerken en de blauwe steen door geïsoleerde metalen bekledingen.

De studie voor de werken is in 2017 aangevat. De werken zullen ongeveer twee jaar duren en starten nadat de eerste installatiewerken in de nieuwbouw zijn afgerond.

Fase 4: renovatie van het Justitiepaleis

Zodra de personeelsleden in de nieuwbouw zijn gehuisvest, wordt de tweede, derde en vierde verdieping van de uitbreiding als ‘bufferzone’ ingericht.

Deze ‘bufferzone’ laat toe om de vleugels van het Justitiepaleis stelselmatig te ontruimen en te renoveren.

Technische fiche

Nieuw gebouw

Eigenaar: Belgische staat

Gebruiker: FOD Justitie

Aannemer: T Palm

Aankoopprijs: 4.444.534 euro (exclusief btw)

Kost eerste installatiewerken (schatting): 2.285.00 euro (exclusief btw)

Totaalkost: 6.729.534,00 euro (exclusief btw)

 

Laatst gewijzigd op oktober 2019.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 1 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto