Brussel
Kaserne "de Witte de Haelen"

Federale Politie
Ruiterijlaan 2
1040 Etterbeek 
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Midden november 2022 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatie en de inrichting van een gebouw gelegen op de site van de kazerne "de Witte de Haelen" om de diensten van DSU (Directie Speciale Eenheden) van de Federale Politie te huisvesten. Op de site zijn er ook andere werken die worden uitgevoerd of gepland zijn.

Context

De site "de Witte de Haelen" heeft een oppervlakte van bijna 60 000 m² en bestaat uit een twintigtal gebouwen waarin verschillende diensten van de federale politie zijn ondergebracht.

Nieuwe perimeterbeveiliging

In september 2022 heeft de Regie der Gebouwen gestaart met de inrichting van een nieuwe perimeterbeveiliging voor de ganse site van de Kazerne "de Witte de Haelen".

De werkzaamheden omvatten onder meer een lichte renovatie van het onthaalgebouw, de vervanging van de ramen en toegangspoorten van de gehele ommuring en de renovatie van het centrale pad naar het voorplein.

De werken zouden in november 2023 afronden en ongeveer 3,8 miljoen euro kosten.

Een nieuw complex voor de speciale eenheden

Midden november 2022 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatie van een ongebruikte blok, waarin de diensten van DSU (Directie Speciale Eenheden) zullen worden ondergebracht.

Sommige bijgebouwen zullen dubbel zo hoog gemaakt worden om grotere plateaus op de verdiepingen te creëren en flexibelere ruimtes ter beschikking te kunnen stellen.

Er zal een metalen loopbrug gebouwd worden om deze blok te verbinden met een andere blok, zodat de diensten gemakkelijker kunnen samenwerken op dagelijkse basis.

Het volledige gebouw zal toegankelijk en aangepast worden voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM).   

Bovendien beoogt het project een ‘zeer lage energie’-prestatie en voorziet het daarom in andere werken en ontwikkelingen die het mogelijk zullen maken te voldoen aan verschillende energiecriteria die het Belgische Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) oplegt, zoals:

 • Binnen- en buitenisolatie, ontworpen met respect voor het bestaande gebouw.
 • Installatie van nieuwe energie-efficiënte ramen en zonwerende dubbele beglazing
 • Installatie van een efficiënt verwarmings- en ventilatiesysteem met energieterugwinning. Voor de warmteproductie (verwarming en sanitair warm water) en de verkoeling (voor comfort en het datacenter) zal een cascade instaan, bestaande uit een warmtepomp, een warmtekrachtkoppelingsinstallatie, koelmachines en gascondensatieketels. 
 • Installatie van ventilatie door middel van systemen met dubbele stroming (variabel debiet) met energierecuperatoren.

De begroting voor dit project bedraagt ongeveer 17 miljoen euro.

Een nieuwe site voor de Cavalerie

In december 2021 heeft de Regie der Gebouwen de aankoopakte van de stoeterij van Wisbecq ondertekend om er de cavalerie van de federale politie naartoe te verhuizen, die voordien gehuisvest was op de site "de Witte de Haelen", in ruimtes die niet meer voldeden aan de huidige behoeften en normen.

Door de cavalerie over te brengen naar de het stallencomplex van Wisbecq, die voor 11,7 miljoen euro werd aangekocht, kan de Staat geld besparen, aangezien de nodige renovaties van het huidige complex geschat worden op veel meer dan de aankoop van de paardenstoeterij.

Bovendien zal door de verhuizing van de cavalerie ruimte vrij komen op het terrein van "de Witte de Haelen", waarvoor de Regie der Gebouwen de verschillende gebruiksmogelijkheden onderzoekt.

Meer info over dit project

Renovatie bureaus

In juni 2021 voltooide de Regie der Gebouwen de renovatie van de linkervleugel van blok A van de site.

De werkzaamheden bestonden uit een grondige renovatie en reorganisatie van de lokalen om plaats te bieden aan de diensten van DAB (Directie Beveiliging), maar ook aan SPN (Directie Scheepvaartpolitie) en DAH (Directie Wegpolitie), die de site in de Kroonlaan moesten verlaten.

Van vloer tot plafond werd alles volledig vernieuwd, met inbegrip van de verschillende voorzieningen (elektriciteit, HVAC, sanitaire en keukens).

Andere toekomstige projecten

De Regie der Gebouwen bestudeert en werkt aan de uitvoering van andere renovatieprojecten op de site voor de komende jaren, zoals:

 • Plaatsing van meer dan 1600 zonnepanelen.
 • Renovatie van blokken die momenteel leegstaan (J en K).
 • Renovatie van de rechtervleugel van het A-gebouw, die zou bestaan uit de verbouwing van de oude, ongebruikte sporthal en twee verdiepingen met kantoren.
 • Opstelling van een masterplan Facility voor het gehele terrein voor onderhoudswerkzaamheden (daken, sanitaire voorzieningen, enz.).

Technische fiche

Renovatie bureaus (linkervleugel - blok A)

 • Aannemer: EFFIBAT
 • Duur van de werken: februari 2020 - juni 2021
 • Kostprijs van de werken: ongeveer 1 800 000 euro btw inbegrepen

Nieuwe perimeterbeveiliging

 • Aannemer: Gunning lopende
 • Duur van de werken: september 2022 – november 2023
 • Kostprijs van de werken: ongeveer 3 800 000 euro btw inbegrepen

Renovatie van de blok voor de speciale eenheden

 • Duur van de werken: november 2022 – najaar 2024
 • Kostprijs van de werken: ongeveer 17 000 000 euro btw inbegrepen

 

Laatst gewijzigd in juni 2023

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 7 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto