Brussel
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Al sinds hun oprichting in de achttiende eeuw hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) hun uitvalsbasis in en rond de Regentschapsstraat in Brussel. Door de jaren heen ondergingen de gebouwen verscheidene uitbreidingen, aanpassingen en renovaties. In 2018 vernieuwde de Regie der Gebouwen zaal 52 (Kleine Rubenszaal) en de trappenhal die naar de Balatzaal leidt.

Musea

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bestaat uit verschillende musea: het Old Masters Museum, het Modern Museum, het Wiertz Museum en het Meunier Museum, het Magritte Museum en het Fin-de-Siècle Museum.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België begint in 1797, wanneer verscheidene kunstwerken worden verzameld in het voormalige Paleis van Karel van Lotharingen. Omdat de collectie gestaag groeit, wordt het museum in 1829 uitgebreid met het Paleis voor Nationale Nijverheid in de Museumstraat.

Lees meer over de geschiedenis van de gebouwen

Restauratieproject

De gebouwen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in en rond de Regentschapsstraat zijn het onderwerp van een groot restauratieproject, dat zich over een lange termijn uitstrekt en in verschillende fases wordt aangepakt.

De rode draad door alle fases is de aandacht voor de uitgesproken identiteit van het museum. Het architecturale opzet blijft trouw aan de geschiedenis van het museum, maar laat ook nieuwe ingrepen tot hun recht komen. Oorspronkelijke materialen zoals stucwerk, natuursteen en hout blijven bewaard, terwijl staal, glas of messing voor een hedendaagse toets zorgen. Alle technieken worden discreet en met veel aandacht voor esthetiek ingewerkt in het decor.

Lees meer over de eerdere renovatiewerken

Actueel: structurele vernieuwing van de daken

Renovatie daken volop aan de gang

De Regie der Gebouwen vindt het zeer belangrijk dat de collectiestukken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in de beste omstandigheden tentoongesteld kunnen worden. Ze doet er alles aan om zo snel mogelijk een antwoord te bieden op de meest dringende problemen, en in het algemeen, de daken van het museum volledig te vernieuwen. Dat gebeurt met inachtneming van de administratieve procedures en regels (overheidsopdrachten) en de middelen (personeel/budget) die zij ter beschikking heeft. Bij acute problemen worden in samenspraak met het museum onmiddellijk punctuele renovaties uitgevoerd.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België bestaat uit gebouwen uit verschillende periodes en bouwstijlen. De daken (ongeveer 12.500 vierkante meter) moesten volledig vernieuwd worden. Een aanzienlijk deel van die daken heeft de Regie der Gebouwen de afgelopen jaren al vernieuwd. De renovatie van de overige daken is bezig of is voorzien.

Zo vernieuwde de Regie der Gebouwen onlangs het dak van de traphal Balat en herstelde ze het platte dak boven de Delporte-zalen. In november 2019 zijn de werken voor de vervanging van de dakgoot van het Argenteau- en Greshamhotel begonnen.

Dak traphal Balat

Het zinken dak van de trappenhal die naar de Balatzaal leidt, werd volledig vernieuwd en geïsoleerd met polyurethaanisolatie. Omdat het dak niet meer waterdicht was, was ook het pleister- en schilderwerk aan de binnenkant beschadigd. De beschadigde plaatsen werden hersteld en de trappenhal werd volledig herschilderd in de oorspronkelijke kleuren. Tijdens de werken werd opgemerkt dat ook de oude uplighters aan vervanging toe waren. Ze werden vervangen door nieuwe zuinige LED-uplighters.

Dakgoot Argenteau- en Greshamhotel

De dakgoot van de gebouwen Argenteau en Gresham (hoekgebouw Regentschapsstraat Koningsplein) moet vernieuwd worden. De werken zijn in november 2019 begonnen.

Renovatie schuin dak Delporte

Het platte dak boven de Delporte-tentoonstellingszalen (kant Museumplein) is volledig vernieuwd. Nu rest nog het schuine dak. De renovatie van het dak boven de Balatzaal is momenteel prioritair. Daarna komt het schuine dak boven de Delporte-zalen aan bod. Het auditorium en de Delporte-tentoonstellingszalen zijn volledig vernieuwd.

Dak Magritte

De gevelleien van de verhoogde dakverdieping van het Magrittemuseum (Koningsplein) bevatten asbest en moeten vervangen worden. Ook de roofing van de verhoogde dakverdieping moet op termijn vernieuwd worden. Eerst komt het dak Balat aan bod. Na de renovatie van dat dak is het de beurt aan het dak Margritte.

Dak Balat

Door de grootte van het dak van de Balat-zaal, het grote gebouw waarin zich onder meer de hoofdingang van het museum bevindt, zal de renovatie van dat dak vermoedelijk in verschillende fasen moeten worden uitgevoerd.

Eerst moet er een bestek worden opgemaakt met een gedetailleerde beschrijving van de uit te voeren werken. De Regie der Gebouwen onderzoekt momenteel of zij dat in eigen beheer kan doen of een beroep zal doen op een extern studiebureau.

Museumgebouw aan het museumplein

De renovatie van het langwerpige dak van het museumgebouw aan het Museumplein maakt deel uit van het grote masterplan dat voor het museum moet worden opgesteld. Dat masterplan moet rekening houden met het behoefteprogramma van het museum en is toegespitst op de interne organisatie van het museum.

2018: zaal 52 (Kleine Rubenszaal)

Zaal 52 stond bekend als de “wenende zaal”. Op de muren van de zaal was een soort “traanvorming” ontstaan. Daardoor werd hij al jaren niet meer gebruikt. Omdat de exacte oorzaak van die traanvorming niet gekend was, zocht de Regie der Gebouwen de afgelopen jaren naar een blijvende oplossing in samenwerking met specialisten van verfproducent SIGMA. De zaal werd opnieuw geschilderd met een speciaal procedé dat bestaat uit verschillende reinigingen en beschermende verflagen. Gezien de unieke problematiek, werd dat procedé alleen nog maar in zaal 52 gebruikt. De zaal kreeg ook een nieuwe vloerbekleding. De oude tapijttegels werden vervangen door een brandveilig vast tapijt.

 

Technische fiches

 

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Dakgoot Argenteau- en Greshamhotel

Aannemer: Orlando Fabrice SPRL
Duur werken: 60 werkdagen
Investering: 167.000 euro (inclusief btw)

Traphal Balat

Aannemer: Orlando Fabrice SPRL
Duur werken: 90 werkdagen
Investering: 319.000 euro (inclusief btw)

Zaal 52 (Kleine Rubenszaal)

Aannemer: Veldeman Aannemingen
Oppervlakte zaal: 240 m²
Duur werken: 40 werkdagen
Investering: 48.000 euro (inclusief btw)

Laatst gewijzigd in november 2019