Daussoulx
Verkeerspost - Federale Wegpolitie

Rue Del'Grète 21
5020 Namen
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Sinds eind 2022 beschikt de Wegpolitie over een volledig gerenoveerd en uitgebreid energiezuinig complex in Daussoulx. In 2023 voorziet de Regie der Gebouwen er nog de plaatsing van fotovoltaïsche panelen en elektrische laadpalen.

Context

De Federale Wegpolitie beschikt over twee verkeersposten voor de regio Namen:

  • De nieuwe post van Achène, officieel geopend in 2019 - een bijna passieve nieuwbouw.
  • De post van Daussoulx, een gebouw van 1976, die verouderd en te klein was geworden voor de politie.

Werken

Tussen 2016 en 2022 heeft de Regie der Gebouwen heel wat werken uitgevoerd om het complex uit te breiden, te moderniseren en zo te voldoen aan de huidige normen en behoeften van de Federale Wegpolitie:

  • grondige renovatie van het bestaande gebouw (binnen en buiten);
  • creatie van nieuwe raamopeningen in het oude gebouw om daglicht binnen te laten;
  • inrichting van nieuwe technische installaties: elektriciteit, verwarming, sanitair;
  • bouw van een uitbreiding;
  • reorganisatie van de ruimtes: onthaal, kantoren, vestiaires, technische lokalen, archieven, vergaderzaal, detentielokalen, enz.;
  • renovatie van de garage: bekleding, dak, verwarmingselementen in de schoonmaakruimte;
  • volledige herinrichting van de buitenomgeving: tarmac, parking, boorden, enz.;
  • installatie van nieuwe brandstofpompen;
  • inrichting van een carport;
  • nieuwe beveiliging van de site: data, telefonie, omheiningen, camera’s, toegang via badge.

Architectuur

Het nieuwe complex bestaat uit drie onderling verbonden volumes met een totale bruikbare oppervlakte van 905,74 m² verdeeld over 2 verdiepingen (gelijkvloers + 1):

  • Het volledig gerenoveerde oude gebouw van 765 m² bruto
  • De nieuwbouw van 900 m² bruto, verbonden aan het bestaande gebouw met een verbindingsvolume waarin de lift ondergebracht is.
  • De garage van 780 m² bruto voor de dienstvoertuigen van de politie.

De drie volumes zijn rechthoekig en hebben platte daken.

Duurzaamheid

Het nieuw gerenoveerde en uitgebreide complex is nu energiezuinig.

Er werden verschillende energieverbeteringsmaatregelen ingevoerd:

  • isolatie van de gebouwschil (muren, dak en vloer);
  • nieuwe ramen met dubbele beglazing en goede zonnefactor;
  • zonnewering op de gevels in het zuiden en het oosten;
  • overal ledverlichting met bewegingsdetector;
  • dubbelestroomventilatie;
  • regenwaterrecuperatie voor de sanitaire voorzieningen.

Voor de biodiversiteit werd er een grote bloemenweide gezaaid in de helihavenzone.

Eind 2023, begin 2024 voorziet de Regie der Gebouwen de plaatsing van 200 fotovoltaïsche panelen en 2laadpalen voor elektrische voertuigen.

Toegankelijkheid

Het volledige complex is toegankelijk voor personen met een motorische beperking:

  • Er werden twee PBM-parkeerplaatsen ingericht op de parking
  • Een toegangshelling voorzien aan de hoofdingang.
  • In het verbindingsvolume werd een hellend vlak gecreëerd om het niveauverschil tussen de twee volumes op te vangen.
  • Het onthaal is rolstoeltoegankelijk en de deuropeningen zijn breed genoeg voor rolstoelgebruikers.
  • Er zijn drie toiletten voor personen met een motorische handicap beschikbaar.
  • Een lift is geïnstalleerd om toegang te hebben tot de verdieping.

Technische fiche

Eigenaar: Federale staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Bezetter: Federale Wegpolitie

Duur van de werken: 2016 - 2022

Kostprijs van de werken: ongeveer 4,5 miljoenen euro, incl. btw

 

Dossier geactualiseerd in oktober 2023

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 12 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto