Brussel
Wetstraat 16

Kanselarij van de Eerste Minister

Wetstraat 16
1000 Brussel

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

In juni 2019 startte de Regie der Gebouwen opfrissings- en beveiligingswerken in de Wetstraat 16 in Brussel. Achter de neoklassieke gevel van de Wetstraat 16 werken zowel de beleidscel van de eerste minister, samengesteld uit zijn politieke adviseurs, als de Kanselarij, zijn administratieve diensten. De Regie der Gebouwen staat in voor het beheer van het gebouw en de omliggende zone.

Historiek

Het gebouw, dat zich tegenover het Warandepark en naast het federale parlement bevindt, werd gebouwd tussen 1782 en 1784 naar een ontwerp van de architect Louis Montoyer. In het begin deed het dienst als refuge voor de Sint-Geertruiabdij in Leuven, daarna werd het onder meer gebruikt door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De Belgische staat kocht het gebouw in 1847 om er enkele ministeries te huisvesten. In september 1944 vond eerste minister Hubert Pierlot dat het gebouw Wetstraat 18, waar de diensten van de eerste minister tot dan waren gevestigd, te klein was geworden. Hij nam de beslissing om naar de ‘16’ te verhuizen, het gebouw aan de andere kant van de straat. Sindsdien is de Wetstraat 16 de officiële zetel van de Belgische regering. In dit gebouw vinden onder meer de wekelijkse ministerraden en de persconferenties van de regering plaats.

Bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister

 

Indeling gebouw

Op de website van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister vindt u meer informatie over  de verschillende ruimtes en (vergader)zalen in de Wetstraat 16.

Benieuwd naar hoe de Wetstraat 16 er langs binnen uitziet? Neem een kijkje via Google Streetview.

 

Juni–december 2019: opfrissings- en beveiligingswerken

In 2019 zal de Regie der Gebouwen werken uitvoeren in de ‘16’.  Concreet wordt er gewerkt aan de volgende zaken:

  • Twee vergaderzalen, waaronder de ‘Oude Ministerraadzaal’ (zie foto onderaan deze pagina), worden samen met de gang opgefrist en heringericht.
  • De verlichting wordt volledig hertekend, waardoor er zuiniger wordt omgegaan met energie. De elektriciteit wordt vernieuwd en ook de volledige klimaatregeling  wordt onder handen genomen.
  • Het dak wordt geïsoleerd en op het terras wordt een grasveld aangelegd van ongeveer 100 m².
  • Er wordt een nieuwe trap geplaatst, zodat bezoekers rechtstreeks naar de vergaderzalen kunnen gaan.
  • Tot slot wordt de betrokken zone volledig beveiligd en worden er hier en daar nog opfrissingswerken uitgevoerd.

 

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Gebruiker: FOD Kanselarij van de Eerste Minister
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Duur werken: juni – december 2019
Budget: ongeveer 3,3 miljoen euro (inclusief btw)

 

Laatst gewijzigd in juli 2019.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 6 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto