Paifve
Inrichting tot bescherming van de maatschappij | Forensisch psychiatrisch centrum

Federale Overheidsdienst Justitie

Route de Glons 1
4452 PAIFVE

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Begin jaren zeventig bouwde de Regie der Gebouwen voor de federale overheid een inrichting tot bescherming van de maatschappij in Paifve. In 2009 voerde ze er renovatiewerken uit. Het Masterplan: detentie en internering in humane omstandigheden voorziet voor Paifve de bouw van een forensisch psychiatrisch centrum met 250 plaatsen.

De inrichting tot bescherming van de maatschappij (IBM)

De inrichting tot bescherming van de maatschappij (IBM) van Paifve werd ingehuldigd in 1972. Ze was toen de enige operationele inrichting voor geïnterneerden in België.

De instelling bestaat uit een toegangsvleugel (hoofdingang, bijbehorende lokalen en stookplaats), een multifunctionele vleugel (kantoren, vergaderzalen, bezoekzalen en keuken), een atelier en een cellenblok. Twintig jaar later kreeg het complex er een tweede cellengebouw bij.

De instelling vangt mannelijke geïnterneerden op en geeft ze gepaste zorg.

Renovatie vleugel C

In 2001 heeft de Regie der Gebouwen vleugel C van het eerste cellengebouw gerenoveerd. Op basis van die positieve ervaring vroeg de Federale Overheidsdienst Justitie om een nieuwe en deze keer veel uitgebreidere renovatiefase op te starten. Die bestond uit de renovatie en de beveiliging van de wandelkoer en van alle verdiepingen van centrum A en van vleugel D van het originele cellenblok.

Forensisch psychiatrisch centrum

Het Masterplan: Detentie en internering in humane omstandigheden, dat de federale ministerraad in november 2016 heeft goedgekeurd, voorziet wijzigingen voor de inrichting tot bescherming van de maatschappij in Paifve. Op de site in Paifve is nog een groot terrein beschikbaar, waarop een forensisch psychiatrisch centrum met 250 plaatsen gebouwd zal worden. Daardoor wordt het aantal plaatsen voor geïnterneerden in Wallonië opgetrokken. De huidige instelling wordt omgevormd tot een strafinrichting voor gedetineerden.

Een forensisch psychiatrisch centrum is een gesloten instelling dat geïnterneerden opvangt. De instelling is vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis, maar het heeft een hogere graad van beveiliging. In een forensisch psychiatrisch centrum worden personen opgevangen die een misdrijf hebben gepleegd en die ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Iedere patiënt doorloopt een individueel behandelingstraject, naargelang zijn psychische toestand.

Laatste wijziging op 18 januari 2019.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 1 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto