
Het Koninklijk Conservatorium wordt gerestaureerd. Het project wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en Beliris.
Het restauratieproject van het Muziekconservatorium in Brussel is het resultaat van een samenwerking tussen de Gemeenschappen en de federale staat. De totale kost wordt geschat op ongeveer 75 miljoen euro, waarvan er vijftien miljoen gefinancierd is door Beliris, en waarvan de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en Franse Gemeenschap elk 20 miljoen euro bijdragen.
De bouwaanvraag is eind november 2022 ingediend.
Het conservatorium van Brussel
De eigenaar en beheerder van het Conservatorium van Brussel is het NV Conservatorium, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Regie der Gebouwen, de Vlaamse Gemeenschap (via het NV School Invest) en de Federatie Wallonië-Brussel.
Het complex is een beschermd monument en omvat verschillende gebouwen: er is het U-vormige hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat en de aanpalende woningen op de hoek van het Kleine Zavelplein, die in de 19e eeuw ontworpen zijn door architect Jean-Pierre Cluysenaar. Later zijn er 5 herenhuizen in de Wolstraat aan het conservatorium toegevoegd, waar in de loop der jaren veel aan veranderd is.
Het conservatorium in Brussel bestaat eigenlijk uit twee scholen: het Nederlandstalige Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB) en het Franstalige Conservatoire royal de Bruxelles (CrB).
Belgisch erfgoed restaureren
Om een moderne infrastructuur te bieden en te beantwoorden aan de huidige noden, zijn er een aantal aanpassingen voorzien. Deze worden uitgevoerd met respect voor het historisch uitzicht van de gebouwen.
Er worden 2 liften en hefboomplatformen geïnstalleerd om de gebouwen toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit.
Er zullen twee moderne concertzalen worden toegevoegd en er komt een nieuwe aanbouw met masterclasses, hoog-performante klaslokalen en een ondergrondse opslagplaats voor de waardevolle historische muziekverzameling.
In de linkervleugel komt op het gelijkvloers de bibliotheek met een leeszaal, vergaderzalen en studieruimtes en op de verdiepingen de vernieuwde klaslokalen.
Zes tuinen
Om maximaal gebruik te maken van de hele oppervlakte van het complex, waarbij niet-bebouwde zones worden ingericht als tuinen, met oases van rust die het waterdoorlatende oppervlak zo veel mogelijk vergroten. Aan de foyer in de concertvleugel wordt er nog een patio ingericht.
Technische fiche
Eigenaar: N.V. Conservatorium (Regie der Gebouwen, de Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel) en Conservamus
Gedelegeerd bouwheer: Beliris
Gebruiker: Koninklijk Conservatorium Brussel en Conservatoire royal de Bruxelles
Studiebureaus: Origin, FVWW en A2RC
Aannemer: nog te bepalen
Geschatte duurtijd van de werken: 3 jaar
Raming kostprijs: 75 miljoen euro (incl. BTW)
Laatste wijziging in november 2022